تاکسیدرمی به عنوان یک علم توانسته است کمک های زیادی به شناخت اطلاعات مربوط به ریخت شناسی ، فیزیولوژی ، آناتومی و رفتار گونه ها بنماید. تا آنجا که پایه ای برای تحقیقات علمی باشد خصوصا که مبحث تاکسیدرمی طی سال های گذشته پیشرفت رو به رشدی در ایران داشته است. اما در برخی موارد نيز تاکسیدرمی از اهداف علمی فاصله گرفته و به نوعی تفریح و سرگرمی و انگیزه ای برای شکار حیوانات و در نهایت تاکسیدرمی نمودن آنها تبدیل گشته که منجربه استفاده ابزاری و اغلب تجاری از حیوانات شده است.در دنیای امروز که علوم مختلف از ریاضی گرفته تا زیست شناسی با دنیای فناوری و نرم افزارهایی که ویژه تخصص های مختلف طراحی می شوند ، گره خورده است، بهره گیری از مدل سازی رایانه ای یا مدل های مصنوعی توانسته خدماتی مشابه را به علاقمندان مطالعه گونه های جانوری در خطر انقراض و نادر و یا غیر قابل دسترس ارائه نمايد.
تاکسیدرمی همه گونه حيوانات را در بر مي گيرد. از پرندگان، پروانه ها، جغد، عقاب گرفته تا لاک پشت ها، مارها، گراز، بز و جانوران دريايي مانند ماهی ها، كوسه، دلفين و…در موزه ها و نمایشگاه ها طبق شناسنامه مندرج بر روی حفاظ شیشه ای اطلاعات مناسبي از هر کدام از حیوانات تاکسیدرمی شده نوشته می شود. به نحوي كه هر مجموعه از نمونه های تاکسیدرمی شده مانند یک کتابخانه عمل می کند و می توان با در دست داشتن این نمونه ها موجب کاهش و یا جذب نیاز بیولوژیست ها به برداشت حیوانات مورد نیاز از طبیعت شوند. بسیاری از طرفداران تاکسیدرمی می گویند، حیوانات را بخاطر با ارزش بودن آنها بايد خشک کرد.
تاكسیدرمی مراحل مختلفي دارد، ابتدا آماده سازی نمونه برای تاكسیدرمی است كه در اين مرحله بايد وزن و اندازه گیری اعضای بدن، رنگ بدن، پوست اطراف صورت، چشم ها، پاها و پلك چشم را یاداشت كنیم. زمانی كه نمونه برای ماه های زیادی نگه داری شده باشد رنگ تمام قسمتهای بدنش با نمونه تازه متفاوت خواهد بود. بنابراین ثبت این موارد در زمان مردن جانور بسیار مهم است. اگر پس از مردن حیوان ، رنگ بعضی از قسمتهای بدن تغییر كند میتوان توسط رنگ روغنی دوباره آن رنگ را بطور مصنوعی روی اعضای جانور ایجاد كرد. در صورتی كه نمونه به طور طبیعی مرده باشد ، بایستی از زمان مرگش تا پوست كنی بیش از ۲۴ ساعت داخل فریزر نگه داری و شب قبل از تاكسیدرمی از فریزر خارج نموده و داخل یخچال گذاشته شود.
هرگز یك پرنده كشته شده كه متلاشی شده است را پوست نمی كنیم ، چون خون منعقد نمی شود و به محض استفاده از چاقو خون جاری شده و باعث كثیفی و رنگی شدن پرها می گردد ، بنابراین میتوان نمونه را در فریزر گذاشت تا كاملا سرد شود و یك روز جلوتر آن را از فریزر خارج كرده تا یخ هایش باز شود و شروع به تاكسیدرمی می كنیم. اينك با دست پرهای روی قفسه سینه را به آرامی كنار می زنیم تا پوست دیده شود. سپس از ناحیه كلواك تا زیر گردن از وسط بدن توسط تیغ شكافی ایجاد می كنیم البته باید سعی كرد كه برش را زیاد عمیق نزنیم ، تا پرنده دچار خونریزی نشود. در غير اين صورت لازم است مقداری پنبه روی قسمت خون ريزي شده گذاشته شود تا از آلودگی جلوگیری كند. سپس با كمك انتهای تیغ پوست را از گوشت كه تقریبا نیمه منجمد است جدا می كنیم. پس از جدا كردن پوست در ناحیه شكم از طرفین پاها را از پوست جدا می كنیم تا به ناحیه دم برسیم. بايد دقت شود تا پرهای ناحیه دم سالم بمانند. به آرامی و با كمك تیغ غده چربی را جدا و سپس استخوان دم را توسط قیچی یا سیم چین و همچنین استخوان پاها را از ناحیه بالای ران قطع می كنیم. سپس پوست آزاد شده و می توان پوست پاها را هم جدا كرد.در قسمت پاها و بال، استخوان ها باید سالم بمانند بنابراین به آرامی و بدون صدمه زدن به شاه پرها در بال، استخوان را بیرون می كشیم و با كمك تیغ گوشت را از استخوان جدا كرده و استخوان را به جای اولیه اش بر می گردانیم. مرحله بعدی تخلیه جمجمه است. جدا كردن پوست از سر كار بسیار ظریفی است چون گوش ها ، چشم ها و پلك ها پوست نازكی داشته و هر كدام را باید از قاعده شان جدا كنیم. پس از جدا كردن، جمجمه را بدون آنكه به استخوان آن صدمه ای وارد شود تخلیه و چشم ها را خارج می كنیم. سپس آن را به پودر بوراكس آغشته و داخل جمجمه را با گل رس پر و چشم ها را كه از قبل آماده شده است را جا سازی می كنیم ، و پوست را به آرامی بر می گردانیم. براي سيم كشي اندازه سیم را طوری انتخاب می كنیم كه پس از عبور دادن از بدن ، بالها و پاها چند سانتی متر بلند تر باشد. سیم های داخل بدن، يكديگر را در دو نقطه قطع می كنند كه در آن نقاط سیم ها را بهم كلاف و محكم می كنیم. پس از آن مقداری پنبه را به صورت مفتول در آورده و با پنس وارد بال و پای جانور می كنیم و تا جایی ادامه می دهیم تا جانور به حالت طبیعی اش دیده شود. بعد از این كار پوست جانور را با كمك سوزن و نخ همرنگ بطور زیگزاگ میدوزیم ، و پرهای آن را با كمك پنس حالت می دهیم ، و آن را بر روی چوب مناسبی نصب می كنیم . پس از چند روز پرنده خشك شده و سیم های اضافی را می بریم . اكنون ما یك پرنده تاكسیدرمی شده زیبا داریم.
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط:
دروس پايه ششم (دانلود چك ليست ها و نكات دروس)،
،